Polita de asigurare Raspundere Civila Auto

La Ink Broker gasiti cea mai variata oferta, cele mai bune preturi si aveti avantajele colaborarii cu un broker de asigurari de elita.

Respectand prevederile Ordinului 5/2010 al C.S.A., INK Broker poate emite asigurare R.C.A. in vederea inmatricularii in Romania, pentru autoturismele inmatriculate in alte state.

jeeves_click.gif Pentru a veni in sprijinul clientilor, intelegand nevoia de confort si timpul redus pe care acestia il pot aloca asigurarilor, am lansat o pagina de internet dedicata exclusiv asigurarilor R.C.A. - Asigurarea de Raspundere Civila Auto Obligatorie unde sunt afisate tarifele RCA practicate de majoritatea societatilor de asigurari din Romania autorizate sa practice acest tip de asigurare si care au tarife de baza la care nu se aplica sisteme de corectare a primei in functie de localitate, varsta sau sexul asiguratului.

. 

Pentru a obtine tarifele celorlaltor societati de asigurari care practica asigurari RCA, va rugam sa contactati departamentul de Vanzari INK Broker la numarul de telefon 021.212.06.40 sau la adresa de e-mail client@inkbroker.ro, pentru a vi se putea transmite o oferta completa personalizata, prin calculul tarifului in functie de sistemele de corectie care se aplica de fiecare societate de asigurare in parte.

.

Procedura este simpla: accesand pagina www.rca2010.ro potentialul client completeaza datele minimale si opteaza fie pentru ca un agent de vanzari INK sa vina la el, fie pentru a i se transmite asigurarea prin posta, virand banii intr-unul din conturile INK, fie doreste sa vina la Sediul INK. Pentru aceasta nu plateste mai mult, costul asigurarii depinzand de alegerea clientului.

Referitor la aceasta asigurare obligatorie dorim sa facem cateva precizari. Astfel, asigurarea R.C.A. este pana in acest moment singura asigurare obligatorie impusa de statul roman. Aceasta asigurare se incheie pentru toate autovehiculele inmatriculate sau supuse inmatricularii in Romania, exceptie facand remorcile, semiremorcile si atasele.

Primele de asigurare se achita si pentru fiecare numar de proba. Deci, tocmai pentru ca este o asigurare obligatorie, INK doreste sa simplifice cat mai mult procedurile de incheiere, clientii economisind in acest fel timp si bani.

Asigurarea obligatorie RCA

Asigurarea de raspundere civila auto (RCA) este o asigurare prin care tertii prejudiciati in urma unui accident auto, produs din vina conducatorului auto asigurat, primesc despagubiri pentru daunele materiale si/sau vatamarile corporale suferite.

Asigurarea de raspundere civila auto este fundamental diferita de asigurarea tip Casco, aceasta din urma fiind o asigurare facultativa prin care persoana care primeste despagubiri pentru daunele produse autovehicului sau este asiguratul, si nu un tert.

Prin urmare, asigurarea RCA este foarte importanta si in cazul cand proprietarul unui autovehicul a incheiat o asigurare tip Casco pentru avarii din propria vina si furt.

Obligativitatea RCA

Toti proprietarii de autovehicule trebuie obligatoriu sa incheie o asigurare de raspundere civila auto (RCA) si sa plateasca primele de asigurare aferente.

Scopul acestei asigurari este ca cel pagubit sa primeasca obligatoriu despagubiri pentru daunele suferite, independent de situatia materiala a celui care a produs paguba. In acest fel, asigurarea de raspundere civila auto este in interesul tertului pagubit, dar si in interesul celui care a produs paguba.

Incheierea asigurarii RCA

Daca achizitionati un autovehicul in regim de leasing, obligatia incheierii RCA revine societatii de leasing, care este proprietarul autovehiculului.

In cazul achizitionarii unui autovehicul second hand, asigurarea RCA a proprietarului initial inceteaza in momentul intrarii in vigoare a contractului de vanzare-cumparare.

Asigurarea RCA anterioara nu se poate transmite catre noul proprietar. Politia nu elibereaza numar provizoriu pana cand noul proprietar nu dovedeste ca are asigurare RCA.

Incheierea politei de asigurare RCA

Puteti incheia contractul de asigurare RCA cu oricare din societatile de asigurare autorizate in acest sens. La incheierea contractului si plata primei de asigurare, pe o perioada de 6 sau 12 luni in functie de optiunea Dvs., vi se va elibera o polita de asigurare care atesta plata primei si perioada de valabilitate a acesteia. Raspunderea asiguratorului inceteaza la ora 24 a ultimei zile inscrise pe polita, deci trebuie avut in vedere faptul ca polita de asigurare trebuie reinnoita la expirare, prin plata primei aferente perioadei urmatoare pentru care optati. In caz contrar, este de retinut faptul ca deveniti neasigurat, iar daca produceti un accident in perioada in care asigurarea RCA si-a pierdut valabilitatea sunteti direct raspunzator pentru consecintele legale si materiale produse.

Contractul RCA inceteaza in situatia cand autovehiculul a fost instrainat si ar fi de dorit ca cel care vinde sa atraga atentia cumparatorului ca valabilitatea asigurarii RCA vechi a incetat si este necesara incheierea unei asigurari RCA noi de catre noul proprietar. Proprietarul vanzator are dreptul sa primeasca inapoi de la asiguratorul RCA partea din prima platita in avans aferenta perioadei ramase pana la expirarea valabilitatii asigurarii. Pentru a recupera aceasta suma, fostul proprietar trebuie sa se adreseze asiguratorului si sa prezinte contractul de vanzare-cumparare.

Limitele de raspundere ale asiguratorului RCA

Despagubirile platite de o societate de asigurare unui tert pagubit intr-un accident auto, in baza asigurarii RCA incheiata pentru autovehiculul care a produs accidentul, nu vor depasi valoarea prejudiciilor cauzate si nici limitele maxime (limitele de raspundere) la care s-a angajat asiguratorul. Aceasta inseamna ca, in situatia in care valoarea daunei depaseste limitele la care asiguratorul s-a angajat in schimbul primei de asigurare platite, diferenta nu este acoperita de catre societatea de asigurare.

Retineti doua aspecte: tarifele valabile pentru 2010, publicate la acest moment, au fost stabilite de catre societatile de asigurare avand in vedere limite maxime de despagubire la nivelul celor precizate imediat mai sus, respectiv de echivalentul a 500.000 euro pentru daune materiale si echivalentul a 2.500.000 euro / persoana in caz de vatamari corporale.

Plata primelor de asigurare

Tarifele de prime practicate pentru asigurarea obligatorie RCA difera de la societate la societate si sunt facute publice.

Plata se poate efectua cu OP sau numerar.

Producerea daunei

Ambii participanti la producerea accidentului trebuie sa completeze Formularul de Constat Amiabil sau formularul de constatare al accidentului la politie.

La completarea acestor formulare se recomanda mare atentie la inregistrarea exacta a faptelor petrecute, intrucat vinovatia se stabileste de organul de politie, pe baza descrierii exacte a evenimentului.

Daca Dvs. sunteti cel pagubit trebuie sa va adresati asiguratorului celui care este vinovat de producerea daunei, cu procesul verbal de constatare de la politie si cu copia dupa asigurarea RCA a vinovatului de producerea daunei.

In situatia in care cel vinovat de producerea daunei nu detine o asigurare obligatorie RCA valabila la data producerii accidentului, va recomandam sa va adresati Fondului de
Protectie a Victimelor Strazii, fond care este administrat de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (www.baar.ro). Din acest fond se acorda despagubiri tertului prejudiciat printr-un accident auto in care autovehiculul, respectiv tramvaiul, nu este asigurat RCA (caz in care se acopera atat daunele materiale, cat si vatamarile corporale, urmand ca Fondul sa isi recupereze banii de la persoana vinovata) sau in cazul in care autorul a ramas neidentificat (caz in care fondul acopera numai vatamarile corporale).

In cazul in care nu incheiati asigurarea obligatorie RCA

In cazul in care pentru autovehiculul detinut nu este incheiata asigurarea obligatorie RCA sau nu este mentinuta in valabilitate in mod continuu, prin plata primelor de asigurare, se savarseste o contraventie si, prin urmare, neasiguratul este pasibil de amenda de la 1000 RON la 2000 RON si retinerea certificatului de inmatriculare, pana la prezentarea documentului privind incheierea asigurarii - contraventie care se constata de catre personalul Politiei.

Din punct de vedere legal, un autovehicul a carui inmatriculare este suspendata nu poate fi utilizat pe drumurile publice, in caz contrar proprietarul acestuia fiind pasibil de o amenda cuprinsa intre 3000 si 5000 RON.

In situatia in care este provocat un accident si nu este detinuta o asigurare RCA valabila, persoana prejudiciata este indreptatita sa solicite despagubiri fie direct de la proprietarul neasigurat (pe cale amiabila sau urmare a unei decizii judecatoresti), fie indirect, incepand din 2005, apeland la "Fondul de Protectie a Victimelor Strazii" (care are dreptul sa recupereze despagubirea platita tertului care a fost pagubit).

Dovedirea faptului ca aveti o asigurare RCA se face cu polita de asigurare si ultimul document de plata (chitanta sau OP vizat de banca), care dovedeste ca au fost achitate primele de asigurare scadente. Aceste documente trebuie sa le aveti in permanenta asupra dumneavoastra pentru ca pot fi solicitate de autoritatile competente. In plus, pentru politele RCA emise, asiguratorul va elibera si o vigneta, care va fi aplicata pe parbrizul autovehicului pe care il detineti si care va indica perioada de valabilitate a asigurarii RCA.

Aceste documente (polita si chitanta / OP) sunt necesare si la inscrierea autovehiculului in circulatie, la schimbarea numarului de inmatriculare a autovehiculului si la inspectia tehnica periodica a autovehiculului.

Prin infiintarea sistemului informatic unic de evidenta a tuturor asigurarilor RCA, asiguratorii transmit situatia exacta a tuturor contractelor de asigurare si a platilor primelor de asigurare care va fi comparata cu situatia la zi a autovehiculelor inmatriculate, si va exista lista completa a autovehiculelor neasigurate RCA.
LiveZilla Live Chat Software